Ψωρίαση: μορφές εκδήλωσης

Η ψωρίαση είναι μια συχνά εμφανιζόμενη, χρόνια πάθηση του δέρματος που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Χαρακτηριστικά συμπτώματά της είναι τα εξανθήματα με ερυθηματολεπιδώδεις πλάκες. Πολλές φορές υπάρχει οικογενής προδιάθεση για την εμφάνισή της. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Περίπου το 2-3% του πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από κάποιας μορφής ψωρίαση. Θεωρείται νόσος αυτοάνοσης αιτιολογίας.

Ενδέχεται να προκληθεί από τραυματισμό κάθε είδους με χαρακτηριστική εμφάνιση ψωριασικής πλάκας στο σημείο τραυματισμού του δέρματος. Σε μικρές ηλικίες μπορεί να σχετίζεται με στρεπτοκοκκική λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης, συχνά μπορεί να προκληθεί εξάνθημα παρόμοιο με της ψωρίασης μετά από φαρμακευτική αγωγή (β-αναστολείς, λίθιο, αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης, ανθελονοσιακά κ.ά). Σε γενικές γραμμές η νόσος εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις (κατά μέσο όρο 2,6 φορές το χρόνο) και συχνά εκτός από τους παράγοντες προδιάθεσης το συναισθηματικό stress εμπλέκεται στην επιδείνωση της ψωρίασης. Η ψωρίαση είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους επίσκεψης ενός ασθενή στο Δερματολόγο.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις το 80% των ασθενών εκδηλώνει τη νόσο με τη μορφή της κοινής ψωρίασης ή ψωρίασης κατά πλάκας. Το εξάνθημα της συνήθους μορφής της νόσου (κατά πλάκας ψωρίαση) χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις πλάκες επί των οποίων βρίσκονται στέρεα προσκολλημένα αργυρόχροα λέπια. Οι βλάβες εντοπίζονται ως επί το πλείστον στις εκτατικές επιφάνειες των άκρων (αγκώνες, γόνατα, κνήμες) καθώς και στην οσφυική χώρα και το τριχωτό της κεφαλής. Οι βλάβες μπορούν να είναι ήπιες ή καθόλου κνησμώδεις, ωστόσο σπανιότερα συναντώνται και περιπτώσεις με εξαιρετικά έντονο κνησμό.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για ψωρίαση και μορφές εκδήλωσης

Tags: