Σωστή αναπνοή στην άσκηση

Η αναπνοή είναι μια από τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Πρόκειται για μία αυτόματη διαδικασία του αυτόνομου κεντρικού συστήματος και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν δίνεται πολλές φορές η προσοχή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να αναπνέουμε λάθος.

Το άγχος, η βιασύνη και ο φόβος που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής, δεν μας επιτρέπουν να αξιοποιούμε το μέγιστο της διαθέσιμης αναπνοής, αλλά δυστυχώς περίπου το 1/10 της συνολικής ικανότητας των πνευμόνων μας. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό για την επιβίωσή του ανθρώπου, όχι όμως αρκετό για να τον κάνει να φτάσει σε υψηλά επίπεδα ζωτικότητας και μακροζωίας.

Ο Joseph Pilates, ο Γερμανός που εφηύρε το δημοφιλές είδος γυμναστικής που φέρει το όνομά του, όντας ο ίδιος ασθματικός, έδωσε μεγάλη έμφαση στα οφέλη της σωστής αναπνοής. Μέσα από τη μέθοδό που ανέπτυξε, εστίασε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνική της αναπνοής όχι μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και στο πώς πρέπει να γίνεται αυτό στην καθημερινότητά μας. Το σημαντικότερο λάθος των περισσότερων ανθρώπων που γίνεται κατά την αναπνοή είναι ότι αναπνέουν ρηχά και βεβιασμένα με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνονται αρκετά ο εγκέφαλος και η καρδιά και να μην εξασκούνται οι πνεύμονες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Tags: