Πολυκυστικές ωοθήκες

Οι πολυκυστικές ωοθήκες ή όπως είναι αλλιώς γνωστό το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), είναι η πιο συχνή διαταραχή του ενδοκρινικού συστήματος, στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Αιτιολογία

Το που οφείλονται οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι γνωστό, φαίνεται, όμως, ότι το PCOS μπορεί να σχετίζεται με πολλούς διαφορετικούς παράγοντες που αλληλεπιδρούν. Οι κυριότεροι παράγοντες είναι:

  • H αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • Τα αυξημένα επίπεδα των ανδρογόνων.
  • Ο ακανόνιστος έμμηνος κύκλος.
  • Η κληρονομικότητα, που φαίνεται ότι παίζει κάποιο ρόλο στην εμφάνιση PCOS, με τους ερευνητές να εξετάζουν την γονιδιακή βάση του συνδρόμου.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται στην επίδραση της ινσουλίνης. Όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη, αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την έκκριση περισσότερης ινσουλίνη και έτσι δημιουργείται η υπερινσουλιναιμία. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ενώ σχετίζεται και με την μελανίζουσα ακάνθωση. Η υπερινσουλιναιμία επίσης προκαλεί αύξηση των ανδρογόνων που παράγονται από τις ωοθήκες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για τις πολυκυστικές ωοθήκες

Tags: