Πανδημία έλλειψης σε βιταμίνη D!

Σύμφωνα με πρόσφατες εργασίες, πλέον ολόκληρος ο δυτικός κόσμος αντιμετωπίζει πανδημία έλλειψης βιταμίνης D. Στην Ελλάδα μάλιστα το πρόβλημα είναι ακόμη εντονότερο. Μεγάλες ομάδες του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, και αυτό το φαινόμενο δε διαφοροποιείται ούτε το καλοκαίρι. Τα αίτια είναι διττά. Το πρώτο είναι η μελαχρινή επιδερμίδα, που είναι χαρακτηριστική στην πλειονότητα των Ελλήνων. Το δεύτερο είναι ότι ο χρόνος στον οποίο εκτιθέμεθα στον ήλιο μια τυπική μέρα, κατά την οποία μετακινούμαστε μόνο από τη δουλειά στο χώρο εργασίας. Ίσως να υπάρχει μια ελαφρά διαφοροποίηση το σαββατοκύριακο ή την περίοδο των διακοπών, στις διακοπές, αλλά πόσο τελικά συνολικό χρονικό διάστημα συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με  μελέτη, η οποία έγινε σε δείγμα 2.500 παιδιών ηλικίας 9-13 ετών από αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, το ποσοστό της ανεπάρκειας και έλλειψης βιταμίνης D υπολογίστηκε σε συνολικό άθροισμα 88,3% των παιδιών. Ως προς τη διαιτητική πρόσληψη της βιταμίνης D, το 100% των παιδιών εμφανίζει ημερήσια πρόσληψη κάτω από τη συνιστώμενη.

Ποιοι χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη D

Τα παχύσαρκα άτομα παρουσιάζουν διπλάσια απαίτηση σε βιταμίνη D, για να αυξήσουν στον ίδιο βαθμό με τα άτομα φυσιολογικού βάρους τα επίπεδά της 25(ΟΗ)D στο αίμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο για την πανδημία έλλειψης σε βιταμίνη D!

Tags: