Ο σιωπηλός εχθρός της γονιμότητας

Τα χλαμύδια είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι μικροοργανισμοί (βακτηρίδια) που προκαλούν λοιμώξεις στο γυναικείο και ανδρικό γεννητικό σύστημα.

Η μόλυνση από τα χλαμύδια δε δημιουργεί πάντα εμφανή συμπτώματα. Αυτό βέβαια δεν κάνει την παρουσία τούς ασήμαντη αφού μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα και προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Πως μπορεί να πάθω λοίμωξη από χλαμύδια;

Η μετάδοση τους γίνεται με σεξουαλική επαφή και συγκεκριμένα στις γυναίκες με κολπική σεξουαλική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άντρες που είναι φορείς με χλαμύδια.

 Τι λοιμώξεις προκαλούν;

Τα χλαμύδια προκαλούν τραχηλίτιδα, σαλπιγγίτιδα, ουρολοίμωξη, λοίμωξη στο εσωτερικό της μήτρας και πολλές φορές λοίμωξη σε όλο το εσωτερικό της κάτω κοιλιακής χώρας (πυελική λοίμωξη).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • κιτρινωπές κολπικές εκκρίσεις
  • πόνος χαμηλά στη κοιλιά
  • πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
  • μεγάλη ποσότητα αίματος κατά την περίοδο
  • αίσθημα καύσου κατά την ούρηση

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν μεμονωμένα ή καθόλου αφού υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου τα χλαμύδια μπορεί να προκαλέσουν μια χρόνια λοίμωξη  χωρίς εμφανή συμπτώματα

 Τα χλαμύδια είναι ένας από τους πιο συχνούς μικροοργανισμούς που μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα τόσο στη γυναίκα όσο και στον άντρα.

Τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν αποβολές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και πρόωρο τοκετό.

Έχουν και οι άντρες προβλήματα από μια χλαμυδιακή λοίμωξη;

Στους άντρες μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη στην ουρήθρα (ουρηθρίτιδα) ή και στον προστάτη (προστατίτιδα)

Από συμπτώματα οι άντρες μπορεί να εμφανίσουν κιτρινωπές εκκρίσεις από την ουρήθρα, πόνο στους όρχεις, πόνο στην κάτω κοιλιακή χωρά ή και μόνιμη αίσθηση βάρους χαμηλά στην κοιλιά.

Πως επηρεάζουν τη γονιμότητα;

Τα χλαμύδια μπορούν  να επηρεάσουν τη γονιμότητα με πολλαπλούς τρόπους.

Κατά κύριο λόγο μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη των σαλπίγγων με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει σύλληψη ( οι σάλπιγγες είναι το περιβάλλον στο οποίο  το σπερματοζωάριο γονιμοποιεί το ωάριο).

Ακόμη και σε περιπτώσεις που οι σάλπιγγες φαίνονται βατές μετά από ακτινολογικό έλεγχο, το μικρο-περιβάλλον μέσα στην σάλπιγγα δε λειτουργεί σωστά με αποτέλεσμα να μην έχουμε σύλληψη ή αν υπάρξει σύλληψη το έμβρυο να εγκλωβιστεί στην σάλπιγγα με αποτέλεσμα μια εξωμήτριο κύηση.

Τι πρέπει να κάνω για να προφυλαχθώ;

Μονό η σωστή χρήση προφυλακτικού μπορεί να προφυλάξει από την μετάδοση χλαμυδίων στην περίπτωση που ο σύντροφος είναι φορέας του μικροβίου.

Είναι εύκολη η θεραπεία τους;

Η θεραπεία των χλαμυδίων  γίνεται με φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά. Το είδος των αντιβιοτικών, η  διάρκεια της θεραπείας και ο σωστός συντονισμός με τη θεραπεία του στυντρόφου παίζουν σημαντικό ρόλο για την επιτυχία της θεραπείας.

Τι πρέπει να κάνω για να δω αν έχω χλαμύδια;

Αν υπάρχει υποψία για λοίμωξη από χλαμύδια συμβουλευτείτε το  Dr Μαρινάκη. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τον τρόπο εξέτασης άλλα και για τη διερεύνηση που χρειάζεται να γίνει για να βρεθεί ο βαθμός βλάβης που μπορεί να έχει δημιουργήσει μια χλαμυδιακή λοίμωξη.

Υπάρχει περίπτωση να έχω ένα αρνητικό αποτέλεσμα και να εξακολουθώ να έχω χλαμύδια;

Η λήψη των δειγμάτων για τη διερεύνηση πρέπει να γίνεται με τη σωστή τεχνική. Συνάμα η τεχνική ανάλυσης του δείγματος και ο βαθμός εξειδίκευσης του εργαστηρίου παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο να γίνει μια σωστή διάγνωση.

Ο Dr Μαρινάκης και οι συνεργάτες του σας εγγυούνται για την υψηλής ευκρίνειας ανάλυση των δειγμάτων και για σαφή αποτελέσματα.

Έχω διαγνωσθεί με χλαμύδια, τι πρέπει να κάνω για να δω αν έχει επηρεαστεί η γονιμότητα μου.

Συμβουλευτείτε τε τον  Dr Μαρινάκη. Ο γιατρός με βάση το ιστορικό σας και το αναπαραγωγικό σας πλάνο θα σας καθοδηγήσει στη σωστή διερεύνηση για να ξεκαθαριστεί αν έχει επηρεαστεί η γονιμότητα και σε πιο βαθμό. Συνάμα θα σας βάλει σε ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης και λύσης του προβλήματος με τον σωστό τρόπο ώστε η  υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να συστήνεται μόνο στης περιπτώσεις που κρίνει αναγκαίο.

Tags: