Ινομυώματα & Υπογονιμότητα

Επηρεάζουν τα ινομυώματα τη γονιμότητα; Πότε πρέπει να αφαιρούνται; Ο ειδικός γυναικολόγος Dr. Μαρινάκης δίνει σαφείς απαντήσεις…

Τι είναι τα Ινομυώματα της μήτρας;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας που εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας των γυναικών. Αποτελούνται από παρόμοιους ιστούς  κυττάρων με αυτών της μήτρας. Τα ινομυώματα της μήτρας δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της μήτρας ενώ πολύ σπάνια εξελίσσονται σε καρκίνο.

Τα ινομυώματα κυμαίνονται από μέγεθος μπιζελιού μέχρι μέγεθος μεγάλης μάζας που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατοστά.  Το 80% των γυναικών έχουν τουλάχιστον ένα ινομύωμα.

Τι συμπτώματα προκαλούν;

  • Βαριά έμμηνο ρύση ( αρκετό αίμα κατά την περίοδο)
  • Πίεση ή πόνο χαμηλά στην κοιλιά

  • Συχνοουρία ή δυσκολία κατά την ούρηση
  • Δυσκοιλιότητα

  • Οσφυαλγία

    Βέβαια πολλές γυναίκες που έχουν ινομυώματα της μήτρας δεν το γνωρίζουν επειδή συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα.

Μπορούν τα ινομυώματα να επηρεάσουν την γονιμότητα;

Το αν επηρεάζουν τα ινομυώματα τη γονιμότητα εξαρτάται από τη θέση που έχουν, οπότε και θα πρέπει να αφαιρεθούν.

Τα ινομυώματα που βρίσκονται στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας (ενδομήτριο) ή που έχουν επαφή με αυτό, καταστρέφοντας την ομαλή ανατομία της κοιλότητας της μήτρας μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα. Αυτά τα ινομυώματα ονομάζονται υπο-βλεννογόνια και θα πρέπει να αφαιρεθούν γιατί εμποδίζουν την εμφύτευση του εμβρύου.

Τα ινομυώματα που βρίσκονται στο τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά) μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την γονιμότητα αν το μέγεθος τους είναι μεγαλύτερο από 5 εκατοστά.

Πως γίνεται η αφαίρεση των ινομυωμάτων;

Η αφαίρεση των ινομυωμάτων της κοιλότητας της μήτρας είναι απλή και γίνεται με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης               (υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος).

Τα ινομυώματα που βρίσκονται γύρω από τη μήτρα η μέσα στο τοίχωμα της μήτρας βγαίνουν με τη λαπαροσκοπική μέθοδο (λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος).

Tags: