Διαταραχές περιόδου και πολύποδες ενδομητρίου. Ποιοι είναι οι σωστοί χειρισμοί για να απαλλαγείτε και να μην επανέλθουν

Οι πολύποδες της μήτρας είναι όγκοι που συνδέονται με το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας και εκτείνονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Είναι συνήθως καλοήθεις, αν και ορισμένοι μπορεί να είναι καρκινικές ή προκαρκινικές μορφές πολυπόδων..
Εμφανίζονται αρκετά συχνά ενώ τα κυρίως συμπτώματα που προκαλούν είναι αιμορραγία στην περίοδο, παρουσία αίματος μετά την επαφή και κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση.
Η διάγνωση τους γίνεται με το κολπικό υπερηχογράφημα, εξέταση απλή η όποια γίνεται και στα πλαίσια ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου μαζί με το τεστ Παπανικολάου .

Οι πολύποδες του ενδομητρίου πρέπει να αφαιρούνται για να σταματήσουν τα συμπτώματα που προκαλούν αλλά και αν ακόμη δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα θα πρέπει να αφαιρούνται ώστε να γίνεται ιστολογική ανάλυση και να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει θέμα κακοήθειας.

Σε πολλές περιπτώσεις ένας πολύποδας στη μήτρα μπορεί να λειτουργεί αρνητικά ως προς τη σύλληψη και να προκαλεί υπογονιμότητα.

Αδιαμφισβήτητα οι πολύποδες της μήτρας και σύμφωνα πάντα με τη διεθνή βιβλιογραφία πρέπει να βγαίνουν με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης.

Η Υστεροσκόπηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στον ενδοσκοπικό γυναικολόγο να δει μέσα στον τράχηλο και στην κοιλότητα της μήτρας. Η υστεροσκόπηση γίνεται χρησιμοποιώντας το υστεροσκόπιο, ένα λεπτό σωλήνα (με διάμετρο από 3 έως 10 χιλιοστά) με κάμερα και φως. Η προβολή της εικόνας γίνεται σε μια μεγάλη οθόνη υψηλής ευκρίνειας.
Η εισαγωγή του υστεροσκοπίου δεν απαιτεί χειρουργικές τομές αφού η εισαγωγή του γίνεται από φυσιολογικές οπές του σώματος, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Πολλές γυναίκες βέβαια έρχονται στο δίλημμα να διαλέξουν μεταξύ της μεθόδου της υστεροσκόπησης και της απόξεσης για να αφαιρέσουν πολύποδες ενδομητρίου.

Η απόξεση υπολείπεται της υστεροσκόπησης γιατί είναι μια τυφλή μέθοδος που δεν υπάρχει απεικόνιση.
Η είσοδος και οι χειρισμοί με τα εργαλεία μέσα στην κοιλότητα της μήτρας γίνεται τυφλά χωρίς οπτική καθοδήγηση.
με αποτέλεσμα 3 στις 10 περιπτώσεις να μην γίνεται σωστή διάγνωση.
Στην περίπτωση παρουσίας πολύποδα πολλές φορές με την απόξεση, ο πολύποδας δεν αφαιρείται από την ρίζα του με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να παραμένουν και η ασθενής να πρέπει να επαναλάβει την επέμβαση.
Ένα πρόβλημα τόσο κοινό δεν θα πρέπει να διαιωνίζεται με αυτόν τον τρόπο καθώς είναι πιθανόν να επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας.

Tags: