Αρθρίτιδα Γόνατος – Ένα από τα συχνότερα ορθοπαιδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας!

Ποια είναι τα είδη της αρθρίτιδας;

Η αρθρίτιδα γόνατος είναι ένα σύνηθες ορθοπαιδικό πρόβλημα κυρίως για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και κατηγοριοποιείται σε τρία είδη ως προς τον τρόπο που εμφανίζεται στον κάθε ασθενή. Τα τρία αυτά είδη αρθρίτιδας είναι τα εξής: η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα (ο συχνότερος τύπος αρθρίτιδας), η ρευματοειδής αρθρίτιδα (η δημιουργία της οφείλεται σε αυτοάνοσα νοσήματα) και η μετατραυματική αρθρίτιδα (προκαλείται μετά από τραυματισμό).

Αρθρίτιδα γόνατος: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Τα άτομα που προσβάλλονται από αρθρίτιδα γόνατος έχουν την αίσθηση της έντονης ενόχλησης μες στην καθημερινότητα τους, εφόσον αντιμετωπίζουν δυσκολία ακόμα και για τις κινήσεις τους σε απλές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες ή έστω το λύγισμα του γονάτου.

Πριν προβεί ο ασθενής στην διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση της εν λόγω πάθησης, υπάρχει και η μορφή συντηρητικής θεραπείας, η οποία απαρτίζεται από διάφορους «φυσικούς» τρόπους, όπως:

-Απώλεια βάρους

– Χορήγηση παυσίπονων με μέθοδο κατάποσης

-Χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων

-Χορήγηση φαρμάκων που συντελούν στην προστασία του αρθρικού χόνδρου (ενέσιμα ή με κατάποση)

-Φυσικοθεραπείες

Χειρουργική Επέμβαση

Εάν κι εφόσον η αρθρική φθορά είναι σε προχωρημένο στάδιο, τότε η θεραπεία που ενδείκνυται είναι η χειρουργική επέμβαση. Η ακολουθία των επεμβάσεων που περιλαμβάνει, είναι η εξής: διόρθωση του άξονα του γόνατος, αντικατάσταση του προβληματικού τμήματος του γόνατος και αντικατάσταση όλων των φθαρμένων επιφανειών του γόνατος. Ή αλλιώς, οστεοτομία γόνατος, μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική και ολική αρθροπλαστική, αντίστοιχα.

Δεδομένου ότι η αρθρίτιδα γόνατος είναι ένα πολύ συχνό ορθοπαιδικό πρόβλημα, οι επιστήμονες του κλάδου είναι σε διαδικασία διαρκούς αναζήτησης και έρευνας προκειμένου να ανακαλύψουν νέες μεθόδους πρόληψης, καθυστέρησης εμφάνισης συμπτωμάτων ή ακόμα και την πλήρη αποφυγή της αρθρίτιδας.

Ο Βασίλειος I. Σακελλαρίου, ορθοπαιδικός χειρούργος με εξειδίκευση στη χειρουργική του γόνατος στο νοσοκομείο Hospital for Special Surgery της Νέα Υόρκης, αναζητάει το γονιδιακό υπόβαθρο της οστεοαρθρτίτιδας συμμετέχοντας ενεργά σε πολυκεντρικά πρωτόκολλα. Η μελέτη ARGO είναι ένα από αυτά και διεξάγεται σε νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αγγλία, αποσκοπώντας στο να ανακαλυφθούν τα γονίδια που έχουν σχέση με άτομα ελληνικής καταγωγής  και έχουν προσβληθεί από οστεοαρθρίτιδα.

Tags: